1. NE FÉLJ ÖNMAGAD LENNI! 

Néha hajlamosak vagyunk azt mondani egy interjún, amiről úgy gondoljuk, hogy a másik oldalon ülő hallani akar. A HR szakember azonban Téged akar megismerni és megtudni azt, hogy mivel tudod a csapatot erősíteni. Mutasd meg magadat és az erősségeidet!

 

 

2. NEM CSAK A SZAKMAI EREDMÉNYEK SZÁMÍTANAK 

Végeztél önkéntes tevékenységet, körbeutaztad a világot vagy a múlt nyaradat külföldön töltötted? Elindítottál egy blogot? Sportolsz? Minden ilyen aktivitás pluszt jelent, mutathatja, hogy a céges kultúrához mennyire illesz. Ne felejtsd őket az interjún megemlíteni.

 

 

3. A SZEMÉLYES KOMPETENCIÁK FONTOSSÁGA 

Hiába a kiváló szakmai múlt, a jó eredmények, jó benyomást kelteni nem egyszerű. A személyes kompetenciák miatt választ Téged egy cég. De mik is ezek?

Alapvetően azok, amik Téged egyedivé tesznek. Ezeket a személyiségjegyeket keresik a munkáltatók és ezeknek köszönhetően lehetsz eredményes, érhetsz el gyors sikereket.

 

 

4. HÁZIFELADAT: CSINÁLJ EGY LISTÁT! 

Leleményes vagy és képes vagy a problémák kreatív megoldására? Csapatjátékos vagy? Az empátia az egyik legfőbb erényed? Gyakran voltál a projektfeladatok vezetője?

Ez csak néhány, aközül a sok személyes kompetencia közül, amiket a cégek keresnek. Ha nem vagy biztos abban, hogy miben vagy jó, kérdezd meg barátaidat, családodat. A külső nézőpont mindig segít. Csinálj egy listát és válaszd ki a legerősebbeket!

 

 

5. NE BECSÜLD LE A SOICAL MEDIA SZEREPÉT 

Twitter, Facebook, Instagram – lehet, hogy csak a kutyád képével vannak tele ezek az oldalaid, pedig személyes márkaépítésre is használhatnád. Gyakori, hogy a toborzó ’rádgugliz’, ezért ellenőrizd le az oldalaidat, hogy minden ott szereplő tartalomra büszke vagy-e.

 

 

6. NE FÉLJ A NEGATÍV TAPASZTALATAIDRÓL IS BESZÉLNI 

De csak akkor, amikor erről kérdeznek. Az interjú előtt érdemes végiggondolnod a jó és rossz tapasztalatokat a korábbi munkahelyeidről, tanulmányaidról. Ne felejtsd el elmondani, hogy mit tanultál ezekből.

 

 

7. NEM ELMONDANI, MEGMUTATNI KELL! 

Próbáld elkerülni azokat a kliséknek számító kifejezéseket, mint ’motivált’ és ’kreatív’. Mutasd be ezeket a készségeidet példákkal.

Mennyi ember vett részt egy általad szervezett eseményen? Mennyivel növekedett a termelékenység hatékonyság?

 

 

8. LÉPJ KI A KOMFORT ZÓNÁDBÓL 

Tudtad, hogy ez a legjobb tréning a személyiségednek? Önkénteskedj, segíts rendezvények szervezésében, csatlakozz egy sportklubhoz, szervezz színházkört, vegyél részt konferenciákon. Meglátod, a kompetenciáid bámulatos gyorsasággal fognak fejlődni.

 

 

9. KÜLÖNBÖZZ 

Bizonyosodj meg arról, hogy mindent kiemeltél az Önéletrajzodban, ami Téged megkülönböztet a többiektől és értéket képvisel egy potenciális munkaadó számára.

 

 

9+1. NE ADD FEL! 

A siker előtt kudarcok is érhetnek. Az álmaid munkájához vezető út kitartással és kemény munkával van kikövezve. Ne csüggedj, ha egy pozíció elvárásainak nem felelsz meg. Gondolj a pozitív értékeidre, személyiségjegyeidre és mutasd meg ezeket. A többit mind úgyis meg lehet tanulni.