Kiaknázatlan tehetségbázisok

A Covid-19 világjárvány mindenkit arra késztetett, hogy átértékeljék karrierjüket. Úgy gondoljuk, elérkezett az ideje, hogy a munkáltatók is újragondolják elavult felvételi folyamataikat, valamint, hogy a munkaerőpiacon alulreprezentált csoportokra is kiterjesszék a toborzási folyamataikat. Ezzel több ezer magasan képzett, ámde figyelmen kívül hagyott tehetséget szerezhetnek meg cégük számára.

Ebben a cikkben arról osztjuk meg gondolatainkat, hogyan segíthetnek a fogyatékkal élő munkavállalók a munkáltatóknak megoldást találni a legnehezebb toborzási kérdésekre, mint például a munkaerőhiány. Tippeket osztunk meg a fogyatékossággal élők toborzásához és megtartásához, és kifejtjük, hogyan biztosíthatja, hogy a fogyatékossággal élő emberek hosszú távon is boldogulni tudjanak a vállalatánál.

„Alapvető küldetésünk, hogy a jövő mindenki számára működőképes legyen. A tehetségben hiszünk, nem a címkékben, és tudjuk, hogy az egyéni különbségek nem hiányosságok.”

Miért érdemes fogyatékossággal élőket foglalkoztatni?

A munkáltatók figyelmen kívül hagyják ezt a hatalmas tehetségbázist, amely tele van innovatív potenciállal. A jelentések szerint a csoport átlagosan 85%-os megtartási aránnyal rendelkezik egy év munkaviszony után, és egyes vállalatoknál 28%-kal magasabb bevételhez, 2x magasabb nettó jövedelemhez és 30%-kal magasabb haszonkulcshoz járul hozzá.

A fogyatékkal élő alkalmazottak bevonása számos előnnyel, például fejlettebb munkakörnyezettel, az innováció növekedésével és jobb termelékenységgel jár. Tapasztalataik miatt a fogyatékkal élők gyakran rugalmasak, kitartóak és elkötelezettek, vagyis rendelkeznek a munkáltatók által legkeresettebb tulajdonságokkal.

A globális munkaerőhiány ellenére azonban a fogyatékkal élők még mindig meglepően nagy arányban munkanélküliek vagy alulfoglalkoztatottak, és a vállalatok általában kihagyják őket a befogadási politikájukból is. Sok munkáltató inkább a befogadásukkal kapcsolatos kihívásokra összpontosít, és nem az általuk hozzáadott értékekre. Ennek eredményeképpen a fogyatékossággal élő emberek gyakran egyenlőtlen bánásmódot tapasztalnak, és egyenlőtlen bérezésben részesülnek. Ennek viszont nem kell így lennie.

1 milliárd

ember van a világon, aki valamilyen formában fogyatékkal él. Ez a legnagyobb kisebbségi csoport világszerte.

50%-70%

a munkaképes korú, de mégis munkanélküli fogyatékkal élők aránya az iparosodott országokban (és 80%-90% a fejlődő országokban).

-7% GDP

az egyes országokban a fogyatékkal élők kirekesztésének költsége.

4,1-szer gyorsabb

profitnövekedést érnek el azok a vállalatok, akik a fogyatékossággal élők foglalkoztatására összpontosítanak, mint a versenytársaik.

Fogyatékkal élő tehetségek felkutatása

Kezdje azzal, hogy a felvételi folyamat során minden jelöltet bátorít a jelentkezésre, ezzel növelve az bizalmukat az ön cégében. Ezt úgy érheti el, ha a jelöltek és az újonnan felvett munkatársak esetében I smindig az ügyfélélményt tartja szem előtt. Egy pár tipp, ami segíti majd ezen az úton:

Dolgozzon azon, hogy honlapja elérhetővé váljon!

Toborzási célú videói feliratozva vannak a hallássérültek számára? Cége honlapja optimalizált az érzékszervi problémákkal küzdő felhasználók számára? Szükség esetén vonjon be külső szakembereket, akik segítik akadálymentesíteni cége fizikai és online tereit!

Építsen ki fogyatékosság-pozitív munkáltatói márkát!

Ágyazza be az inkluzivitást hirdető üzeneteit minden, a jelölteknek szánt anyagba, és hangosítsa ki a vállalatánál dolgozó, fogyatékossággal élő személyek véleményét, tapasztalataikat.

Írjon fogyatékosságbarát munkaköri leírásokat!

A munkaköri leírások képet festenek arról, hogy milyen az Ön vállalatánál dolgozni. Segít, ha már a leírásban arra ösztönzi a jelentkezőket, hogy akkor is jelentkezzenek, ha esetleg nem felelnek meg minden feltételnek. Emellett kerülje az olyan kifejezéseket, mint például az „energikus”, amely eltántoríthat egyes jelentkezőket.

Aktívan célozza meg a fogyatékossággal élő személyeket a kiválasztás során!

Ha mindig ugyanazokon a helyeken keres, mindig ugyanazokat a típusú jelölteket fogja megtalálni. Nyisson érdekvédelmi csoportok felé, vagy keresse meg az iskolák és egyetemek fogyatékossági szolgálati csoportjait!

Mutassa ki, hogy hajlandó segíteni!

A jelöltek maguk dönthetik el, hogy akarnak-e beszélni a fogyatékosságukról, és sok országban tilos is megkérdezni őket. Ha viszont felfedik fogatékosságukat, ez remek lehetőséget ad a munkáltatóknak arra, hogy célzott segítséget nyújtson. A jelöltek bizonytalanok lehetnek abban, hogy mennyi információt kell megosztaniuk, vagy hogyan osszák meg, viszont Ön megkönnyítheti a dolgukat könnyen elérhető űrlapokkal, egyértelmű iránymutatással és személyes beszélgetésekkel.

Biztosítsa, hogy az interjúk akadálymentesítettek legyenek!

Kérdezzen meg minden jelöltet, hogy mi segítene neki abban, hogy a legjobb teljesítményt, és készüljön fel az alkalmazkodásra. Még a jó szándékú toborzók is – ha anélkül igyekeznek segíteni, hogy megértenék az egyes jelöltek igényeit – néha többet ártanak, mint segítenek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .