Munka, pihenés, szórakozás: legfontosabb napi tevékenységeink, amelyekre nagyjából ugyanannyi időt és energiát kellene szánnunk. Ám az életünkben általában nem ezek az arányok érvényesülnek. Ma Magyarországon az emberek jelentős része többet dolgozik nyolc óránál. És akkor még nem esett szó az otthoni „második műszakról”. A szórakozás, az aktív, feltöltődést okozó pihenés a testi-lelki egészség megőrzésének az egyik alappillére. Ez biztosítja azt a pszichés energiát, ami szükséges a következő napok teljesítőképességéhez. Ha valamiből le kell csípnünk, az legtöbbször sajnos mégis a szórakozás, a kikapcsolódás. Pedig fontos lenne, hogy ne sajnáljuk magunktól a mindennapi apró örömöket. Három kérdésre keressük a választ a pihenéssel kapcsolatban. Az első, hogyan pihenjünk, a második, hogy mennyit, a harmadik, hogy mikor.

 • Hogy miképpen pihenjünk, a legtöbbünk tud válaszolni, aludjunk egyet. Minden esetben igaz ez? Minden esetben a legjobb pihenési mód, ha alszunk néhány órát? A mi számunkra, akik egész nap egy székhez vannak kötve, mi jelenti az igazi pihenést? A testmozgás. Vagyis az aktív pihenés, fizikai terhelés is jelenthet pihenést annak, aki szellemileg fáradt el. Az egyensúly, a szellemi és fizikai munka egyensúlya nagyon fontos.
 • Leginkább a 3×8 szabályt kéne alkalmaznunk, mely a 8 óra alvás és munka mellé a 8 órányi munkától eltérő tevékenységet javasol.
 • A legjobb pihenés, illetve a pihenés leghatékonyabb fázisa este kilenc és éjfél között van. Tehát, ha sikerül időben ágyba kerülni, kilenc óra körül, akkor az éjfélig alvással töltött idő valójában hatékonyabb lenne, mint az összes, amit éjfél után alszunk. Az éjfél előtti alvás tehát duplán számít. Aki éjfél előtt lefekszik, az nyert. Mert az éjfél előtti alvás mennyisége sokkal hatékonyabban regenerálja a szervezetet, mint a többi. Ilyenkor töltődik fel a legtöbb testfunkciónk.

Amikor valakinek az alvásából hiányzik ez a szakasz, másnap zavarodottabb, gyanakvóbb, sérülékenyebb, bizonytalanabb, aggodalmaskodóbb, és nő az étvágya, ami természetesen súlynövekedéssel jár. A rossz alvók tehát gyakran túleszik magukat, mert így próbálják kompenzálni ezt a fajta kimerültséget. Ebben a stresszel teli, zaklatott világban a csend külön ajándék. Ha igazán pihenni akarunk, legyen csend körülöttünk. Nemcsak alvásidőben, de hétvégén, ha alkalom adódik, menjünk ki a városból, keressünk egy kellemes, csendes helyet, erdőt, tópartot, ahol hallani lehet a csendet. Egészen más lesz a közérzetük, és az egész hetük sokkal kellemesebben telik majd el. A munkán és alváson kívül vezetjük a háztartást, lenyírjuk a füvet, bevásárolunk, elmegyünk a kötelező fogadóórára az iskolába, stb., de nem mondhatnánk, hogy ezektől teljesen feltöltődünk. Kell ezek mellé még valami, ami segít abban, hogy minden reggel újult erőbedobással és kedvvel álljunk hozzá a feladatainkhoz. Ez a valami pedig a napi pihenés mellett a VAKÁCIÓ.

Most pedig álljon itt néhány fontos szabály a Vakációról:

 • Tartson legalább 7-9 napig
 • Kutatások bizonyítják, hogy az optimális nyaralási idő, a legalább 7 összefüggő pihenéssel töltött nap. Ilyenkor tud szervezetünk a legoptimálisabban regenerálódni, feltöltődni.
 • Már 5 hétközi nap és a csatlakozó 2 hétvége napjaival könnyen elérhető. Amennyiben figyelembe vesszük, azt hogy Magyarországon minimum 20 szabadság nap jár MTK szerint a dolgozóknak, úgy akár 4x is pihenhetünk hosszabban egy évben
 • Változtass a környezeteden, utazz el!
 • Nagyon fontos a környezetváltozás! Tervezzünk közelebbi vagy távolabbi célt, figyeljünk arra, minél eltérőbb környezetbe kerüljünk megszokott környezetünktől!
 • Ha nincs módunk elutazni, akkor legalább naponta máshova menjünk városon belül, vagy pattanjunk biciklire és tekerjünk ki a városból….. Egy másik strand, egy másik park, városunkon belül is rendkívül sok izgalmas kalandra találhatunk!
 • Legyél tájékozott!
 • Amennyiben külföldre utazunk, mindenképpen tájékozódjunk a helyi szokásokról, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés ott tartózkodásunk alatt.
 • Ismerjük meg a helyi látnivalókat, tervezzük meg előre mi az, amit feltétlen megnézünk, de hagyjunk időt a spontaneitásra is! Ne tervezzük túl magunkat, mert így egy kellemesnek ígérkező városlátogatás kényelmetlen tortúrává változhat.
 • Ne vigyél magaddal munkát, és ne dolgozz!
 • Tilos! Arra való a jól megszervezett helyettesítés, hogy a nyaralásunk alatt nyugodtan, jó lelkiismerettel pihenhessünk.
 • Sokan a szabadságuk alatt végzik el az elmaradt házi, kerti munkákat, mely nyújt némi kikapcsolódást, ez esetben pihenésről azonban nem beszélhetünk.
 • Szervezd úgy a nyaralásod, hogy aktív és inaktív pihenés is legyen benne.
 • Ezalatt azt értem, hogy váltogasd a tevékenységed. Akkor, ha a passzív nyaralást kedveled, és imádsz egész nap a tenger parton főni a napon, akkor is legyen időd sétálni, kirándulni, strand labdázni stb. Amennyiben csak aktívan tudsz nyaralni, ne felejts ellazulni is. Két múzeum közt egy kis ücsörgés egy parkban, egy komótosan elfogyasztott ebéd koronája lehet a napnak. Ne akarj mindent látni egy nap alatt, úgysem fog menni. Hagyj időt magadnak az élmények feldolgozására is.
 • Ne nézz tv-t!
 • Szerintem itt csak a „szent fogadalom” használ, ne feledd, ma már szinte bármit megnézhetsz utólag online.
 • Próbálj ki új dolgokat!
 • Szerintem az egyik legfontosabb a vakáció alatt. Akár külföldön, akár belföldön nyaralsz, mindenképpen próbáld ki a helyre jellemző, tipikus italokat, ételeket.
 • Próbálj bekapcsolódni a nyaralásod helyszínének kulturális életébe! (számomra mindig nagy élmény egy jó koncert, színház, egy Fiesta…)
 • Ha van rá lehetőség próbálj ki új dolgokat, olyasmit, amit eddig még nem csináltál, de mindig szerettél volna… pl. lovaglás, vízi sí, stb
 • Beszélgess, nézelődj, most igazán van időd mindenre J
 • Relaxálj, ne idegeskedj! (mindenre van időd hozzáállás)
 • Mindenre van időd! Elment, majd jön a következő! Nem találod? Kérdezd meg! Biztosan lesz valaki, aki útba igazít, akár kézzel-lábbal is. Ne idegeskedj, most nézd a dolgok jó oldalát!
 • Légy nyitott, ismerkedj új emberekkel!
 • Bármerre járunk a világban, találkozunk szimpatikus emberekkel, helyiekkel és turistákkal is. Ne hagyjuk ki az alkalmat, ismerkedjünk, beszélgessünk. Kedves szimpatikus emberekkel beszélgetni mindig öröm.
 • Gyűjts élményeket!
 • Gyűjts élményeket, vegyél észre egy virágot, egy jó kocsit, naplementét, bármit, amit szépnek látsz

Remélem sikerült néhány ötletet és hasznos tanácsot adnom a Vakációtok szervezéséhez, lassan be is fejezném, de egy témát még megemlítenék. Sokan képernyőrabságra kárhoztatják önmagukat – vagyis órákon át ülnek a tévé vagy éppen szörföznek a számítógép előtt – ami nagyon passzív és egyáltalán nem értéket teremtő tevékenység. Gondoljunk csak bele! Megnézünk két filmet egy este alatt, elolvasunk tíz bulvárhírt – és mivel leszünk többek? Mit tettünk bele ebbe az időszakba? Rávághatjuk, hogy kell a lazítás és a szórakozás is, de valójában a lelkünk mélyén tudjuk azt is, hogy sokkal pihentetőbb és szórakoztatóbb egy kedélyes vacsora a barátainkkal illetve a családunkkal, az, hogy megtanítjuk legózni a gyerekünket, vagy elolvasunk pár fejezetet egy izgalmas könyvből, újságból, esetleg színházba vagy táncolni megyünk.

Vagyis „pihenés” címszó alatt valójában sokkal többet élhetnénk szabadságunk adta lehetőségeivel és élményeivel, mint sokszor tesszük. Pedig a szabadidő haszontalan eltöltése a legnagyobb pazarlás, ami az életünkben előfordulhat. Ha már megvan a közel optimális munkánk, fordítsunk figyelmet a pihenés élményekkel teli eltöltésére is!

(Riesz Kálmán – Adecco)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .