A gazdasági és társadalmi témák kéz a kézben járnak. A menekültek segítése a munkaerőpiacra való visszailleszkedésben nemcsak ezeknek a családoknak segít visszanyerni a stabilitás és biztonság érzetét, de a gazdaság virágzáshoz is hozzájárul.

 

Senki sem szeretne menekültté válni. Legyen szó háborúról, politikai zavargásokról vagy természeti katasztrófákról: az embereknek kényszerből kell döntést hozniuk, hogy elhagyják hazájukat. Ez a tény nem csökkenti az egyének értékét.

Christophe Catoir, az Adecco elnöke első kézből tapasztalta meg ezt, mikor Glory-t, egy Kongóból érkező menekültet mentorált. Ahogyan Christophe fogalmazott: „A menekültek nem választják azt, hogy menekültek legyenek. Amikor új életet kezdenek, partnerre van szükségük, aki segít nekik. Tehát amikor a támogatásról beszélünk, a menekülteknek az első helyen kell szerepelniük a napirendünkön.”.

Az Adecco 2022-ben több mint 15 000 menekült munkába állását segítette elő. Rugalmas szerződéseink és kiterjedt munkáltatói kapcsolati hálónk segítségével 7000 embert alkalmaztunk Németországban, 4900 embert Franciaországban, és 2000 embert Olaszországban és Lengyelországban. Ráadásul, mintegy 8000 ukrán menekült talált új munkahelyre a Jobs For Ukraine platformunkon keresztül.

Az Adecconál mindig éreztük a befogadás fontosságát, és láttuk annak pozitív hatását a munkavállalókra, vállalatokra és a társadalomra nap, mint nap. Ezért határozottan hisszük, hogy a társadalmi és gazdasági hatás kéz a kézben járnak.

Különösen fontos ez a marginalizált csoportok, mint a menekültek vagy a hátrányos helyzetű háttérrel rendelkező munkavállalók számára, akik kevesebb lehetőséggel rendelkezhetnek a tisztességes és méltóságteljes munkára. Mi nem csak munkáltatói bemutatókat kínálunk, hanem társadalmi coachingot és kapcsolatépítést is, civil szervezetekkel és állami programokkal ismertetjük meg a hozzánk érkezőket.

Egy tehetséggel teli gazdaságban az inkluzív politikák segítenek betölteni az üresedéseket, és elősegítik a társadalom lehető legjobb működését. A menekültek többek között célt, stabilitást és jövedelmet keresnek, hogy támogathassák családjukat befogadó országukban és hazájukban is – miközben egész közösségeket stabilizálnak.

Hogyan segít az Adecco a menekülteknek?

Felelős munkáltatóként szakértőinknek a befogadás támogatásában kulcsfontosságú:

  • A fogadó ország nyelvének megtanulása
  • A fogadó kultúra megismerése
  • Képzés és továbbképzés
  • Mentorok és oktatók kapcsolatteremtése
  • Bemutatás inkluzív, támogató és felelős munkáltatóknak
  • Tanácsadás

A menekültek integrációja életeket újíthat meg

„Számomra a munkahely megtalálása volt a legfontosabb része az új élet felépítésének” – mondja Olga Verne, aki Adecco Lengyelország segítségét kérte, miután gyermekeivel együtt elmenekült a háború sújtotta Ukrajnából.

„Amikor Lengyelországba érkeztem, azonnal munkát kezdtem keresni, mert szerettem volna stabilitást nyújtani a családomnak. Most már biztonságban érzem magam. Dolgozhatok, pénzt kereshetek; a gyerekeim iskolába járhatnak, foglalkozhatnak a hobbijaikkal, és boldog, normális gyermekkoruk lehet.”

Abundance Favour, aki Nigériából származik, az olasz Adecco-nál talált segítségre. „Az életem megváltozott, egy munkanélküli hölgyből munkásosztályú hölggyé váltam.” – mondja. „Hiszek a változásban mindenki számára. Hiszek a hajlandóságban.”

A Humando Adecco Franciaországban segítette Mohamed Suudi Mohamednek megtanulni a franciát és eladói munkát szerezni a ország egyik legnagyobb szupermarketláncánál. „Nagyon fontos számomra a munka megszerzése” – mondja. „Ez azt jelenti, hogy gondoskodhatok a családomról Szomáliában.”

Menekültből toborzó: segítettek, most én segítek!

Diana Melynk, az Adecco Lengyelország Nemzetközi Karrierközpontjának szakértője, az emberek többségénél jobban megérti a menekült jelölteket.

„Körülbelül 10 évvel ezelőtt én is az ő helyzetükben voltam” – mondja. „Pontosan tudom, milyen problémákkal szembesülnek. Elkezdődött a háború a Donbasszban, és két nap alatt teljesen meg kellett változtatnom az életemet.”

Megküzdött a sztereotípiákkal és az előítéletekkel. „A legnagyobb kihívásom a nyelvi akadály volt. Örülök, hogy a megfelelő helyen vagyok, hogy segítsem a menekülteket munkát találni, hogy biztonságban és kényelemben érezzék magukat, így támogathatják nemcsak önmagukat, hanem a családjukat is, akik Ukrajnában maradtak.”

„Nagyon fontos, hogy reményt adjunk a jobb holnapokért azoknak az embereknek, akik mindent maguk mögött hagytak.”

Maura Pallaria, az Adecco Olaszország Inklúziós Ügyfélszolgálati Menedzsere, egyetért: „Az én meggyőződésem, hogy mindenkinek ugyanolyan esélyeket kell kapnia, hogy méltósággal éljen, és azon kell dolgoznunk, hogy bevonjuk azokat, akik el vannak szigetelve. A sokféleség számomra egyenlő a gazdagsággal, mert különböző emberek új ötleteket és újfajta növekedést hoznak.”

A mentorálás hatalma

A menekültek számára, éppúgy, mint bármely más munkavállaló számára, egy mentor felbecsülhetetlen segítséget jelenthet. Azáltal, hogy megmutatja az utat, megosztja tapasztalatait és segít legyőzni az akadályokat, a mentor elősegítheti az előrelépést. Ahogy Christophe Catoir Glory-val töltött ideje alapján nyilatkozott:

„Az első dolog, amit Glory-tól megtanultam: megerősítette, hogy ha bízol az emberekben és motivációjukban, nem fognak cserben hagyni” – mondja Christophe. „Amikor arról beszélünk, hogy mindenki számára jövőt teremtünk, a ‘mindenki’ a kulcsszó. Ez azt jelenti, hogy bármilyen önéletrajzod, diplomád vagy képesítésed is legyen, az számít, hogy mennyire vagy motivált és milyen lehetőségek rejlenek benned.”

Azonban ahhoz, hogy ez a potenciál esélyt kapjon a fejlődésre, Glory-nak egy partnerre volt szüksége a szállás megtalálásában, a fogadó ország nyelvének megtanulásában és az építő jellegű útmutatás megtalálásában. Amikor először felvette a kapcsolatot velünk, Glory azt kérte, segítsünk neki építési menedzserként elhelyezkedni. Kapcsolatba hoztuk egy mesteremberrel, aki gyakornoki lehetőséget kínált, és nem sokkal ezután Glory megkapta a kívánt pozíciót.

„Amikor arról beszélünk, hogy életeket változtatunk meg, jó, ha meghalljuk azoknak a hangját, akik valóban érintettek. Glory az ilyen hangok egyike volt.”

Menekültek integrációja az erősebb vállalkozásokért

A menekültek integrációja két fő célt szolgál: az életük újjáépítését és a tehetséghiány kezelését a globális munkaerőpiacon.

Az Adecco Franciaországban működő Humando nemrégiben 12 szerelő felvételét segítette elő, köztük továbbképzett menekült jelöltekét.

„Mind a 12 menekült jelölt már dolgozott ebben a szakmában szülőhazájában, ezért örültek, hogy folytathatják karrierjüket Franciaországban” – magyarázza Ines Vacherand Denand a Humando-tól az Adecco Franciaországban. „Párhuzamosan segítettünk nekik, és partnercégeink pozícióinak betöltésében, amelyek már 18 hónapja üresen álltak.”

A menekültek integrációja a vállalatok sokszínűségét is erősíti – és nem csupán arra való, hogy kitehessük a kirakatba. Tanulmányok egymás után igazolják, hogy azok a szervezetek, amelyek sokszínű munkaerőt alkalmaznak, valószínűleg jobban teljesítenek, mint azok, amelyek nem teszik ezt.

Egy jobb jövő reményében

Az ukrán menekültek számára létrehozott Jobs For Ukraine nonprofit platformot több mint egy évtizedes tapasztalat nyomán hoztuk létre olyan országokban, mint Irak és Szíria, ahol az Adecco kapcsolatokat épített az International Labour Organization (ILO), az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Európai Hálózat a Rasszizmus Ellen (European Network Against Racism) Equal@Work Platformjával. 2020-ban az Adecco Csoport csatlakozott a Tent Partnership for Refugees-hez, ami több mint 300 nagyvállalat koalíciója, amely amellett kötelezi el magát, hogy menekülteket foglalkoztasson a munkahelyeken.

A munka jövőjének mindenki számára elérhető kell, hogy legyen, függetlenül a hátterétől. Ezért köteleztük el magunkat, hogy egy fenntarthatóbb rendszert hozzunk létre a menekült munkavállalók számára. A befogadás egy közös felelősség az emberek, a vállalatok és a társadalom között: olyan felelősség, amely végül mindannyiunk előnyére válik.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .