Gyakorlati útmutató a másként gondolkodó munkavállalók foglalkoztatásához és megtartásához

A mai tehetségpiac, amelyet a Covid-járvány és a hozzá kapcsolódó újraértékelések végérvényesen megváltoztattak, valamint a növekvő munkaerőhiány és a készséghiány világszerte egyre nagyobb fejfájást okoz a HR-vezetőknek.

Ugyanakkor a potenciális munkavállalók – például a fogyatékkal élő dolgozók – egyre nagyobb része munkanélküli vagy alulfoglalkoztatott, de a legtöbb vállalkozás mégis figyelmen kívül hagyja őket. Ebben a cikkben megosztjuk gondolatainkat arról, hogyan oldhatják meg a munkáltatók a toborzási gondjaikat azzal, hogy felkutatják és vállalatuknál tartják ezeket a kiaknázatlan tehetségeket. Szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a nagyon is valós előnyökre, amelyeket a vállalatok számára jelenthetnek. Bár ez az írás az olyan neurodevelopmentális rendellenességekre összpontosít, mint az autizmus, az ADHD és a diszlexia, elismerjük, hogy e diagnózisokban hatalmas egyéni eltérések lehetnek.

„Alapvető küldetésünk, hogy a jövő mindenki számára sikeres legyen. A tehetségben hiszünk, nem a címkékben, és tudjuk, hogy az egyéni különbségek nem hiányosságok.”

Miért van szükség diverz tehetségekre?

A szilárd sokszínűségi és befogadási (D&I) politika előnyei jól dokumentáltak. Az erős D&I-politikával rendelkező vállalatok nem csak jobb munkaerő-megtartást élveznek, de a D&I pozitívan befolyásolhatja az innovációt, a termelékenységet és a nyereséget is.

De míg egyesek azt hihetik, hogy a D&I csak az etnikai hovatartozásra, a nemre vagy a szexuális orientációra vonatkozik, a valóban befogadó munkahelyek ennél még szélesebb körben foglalkoznak a témával: a társadalom egészét ölelik fel, beleértve azokat is, akiknek a sajátos sokszínűsége esetleg rejtve marad. Ennek egyik példája a neurodiverzitás.

A neurodiverzitás kifejezés a „neurológiai” és a „sokszínűség” szavak kombinációja. Ez az a felfogás, hogy az agy működésbeli különbségei sokfélék lehetnek, és hogy nem létezik olyan, hogy neurológiailag normális (avagy neurotipikus).

Minden innováció úgy kezdődik, hogy valaki egy kicsit másképp gondolkodik.

Míg a neurodivergens emberek küszködhetnek bizonyos készségekkel, más területeken – például az elemzés és a mintafelismerés terén – általában átlagon felüli képességekkel rendelkeznek. A neurodiverz csapatok olyan dolgokat látnak, amelyeket mások nem, mert olyan emberekből állnak, akik szó szerint másképp gondolkodnak. Így képesek újszerű ötletekkel előállni, javítani a termékminőséget, és alkalmazkodni a gyorsan változó piachoz. De a neurodivergencia nem csak “szuperképességekből” áll. Az árnyalt és néha láthatatlan neurodiverzitás a sokszínűség és befogadás egyik legnagyobb kihívást jelentő területe a munkáltatók számára. Sok vállalat még mindig nem foglalja bele a neurodiverzitást a sokszínűségi és befogadási stratégiájába. Ennek eredményeképpen a neurodivergens emberek számos gyakorlati akadályba ütköznek a munkahelyükön, valamint olyan kihívásokba, mint a munkatársi empátia hiánya.

A neurodiverz munkavállalók hosszú távú sikerének titka

Munkáltatóként az Ön feladata, hogy minden munkavállaló számára maximalizálja a lehetőségeket és minimalizálja a kihívásokat. A neurodiverzitás üzleti előnyei meghaladják a munkahelyi alkalmazkodás beruházási költségeit, hiszen ez gyakran könnyen és olcsón megvalósítható. Az alkalmazkodás legalapvetőbb formái közé tartozik a tolerancia fejlesztése és a józan ész (például ne adjunk számolásigényes feladatokat a diszkalkuliás embereknek).

A neurodiverz alkalmazottak hosszú távú boldogulását a munkahelyen többek között a következő gyakorlati módszerekkel segítheti elő:

A neurodiverzitás-pozitív munkáltatói márka ápolása

Tegye a neurodiverzitást a munkavállalói értékek explicit részévé, még akkor is, ha még csak most kezd el a neurodiverzitással foglalkozni. A márkakommunikációba vonja be azokat a neurodivergens munkavállalókat, akik jól boldogultak a vállalatánál. A lényeg, hogy mindenki úgy érezze, hogy „látják”, megértik és elfogadják.

Biztosítson segédeszközöket, technológiát

A diszpraxiával összefüggő mozgáskoordinációs problémákkal küzdő embereknek nehézséget okozhat az olyan berendezések, mint a nyomtatók, billentyűzetek vagy más eszközök használata. Az autizmus-spektrumon lévők között pedig előfordulhatnak beszéddel kapcsolatos korlátok. A segédtechnológia sok ilyen akadályt lebonthat. Az ingyenes virtuális asszisztens szoftverek engedélyezésétől kezdve a diszlexia-barát olvasószoftverek beszerzéséig sok mindent megtehet, hogy segítsen a neurodiverz alkalmazottaknak kibontakoztatni a bennük rejlő lehetőségeket.

Ha lehetséges, ne ragaszkodjon a személyes jelenléthez

Bizonyos neurodivergens munkavállalók számára szorongást és érzékszervi túlterhelést okozhat, ha egy forgalmas irodában kell dolgozniuk, míg a hosszú ingázás szintén jelentős kihívást jelenthet.

Rendszeres bejelentkezés

Szakítson időt arra, hogy ellenőrizze, hogyan érzik magukat a neurodiverz alkalmazottai. Kérdezze meg, hogy megkapják-e a teljesítményükhöz szükséges alkalmazkodási lehetőségeket (több idő, megfelelő formátumú információk stb.). Szükség esetén akár azt is megfontolhatja, hogy a munkakör bizonyos, nem létfontosságú feladatait átcsoportosítsa.

Minimalizálja a meglepetéseket

A munkahelyen olyan helyzetek adódnak, amelyekkel nem mindig tudunk előre tervezni. Az utolsó pillanatban bekövetkező változások és megszakítások azonban egyes autista és más zavarral élő embereknél tüneteket válthatnak ki. Segítsen nekik abban, hogy jobban érezzék, hogy ők kontrollálják környezetüket és munkájukat. Ha pedig ez nem lehetséges, adjon puffereket, például 10 perces figyelmeztetést vagy különböző időpontokat.

Tegye alakíthatóvá a fizikai környezetet

Erős fények, kiszámíthatatlan zaj, végtelen megszakítások. A neurodivergens munkavállalókat könnyű túltimulálni, stresszessé és elszigeteltté válhatnak a tipikus munkakörnyezetben. Ha ragaszkodni szeretne a személyes jelenléthez, megkönnyítheti kollégái dolgát ha:

  • Állíthatóvá teszi a világítást vagy íróasztali lámpákat használ.
  • Válaszfalakat és térelválasztókat épít be.
  • Állóasztalokat, alapvető edzőeszközöket biztosít, vagy gyakori, szabadban töltött szünetekre ösztönzi munkavállalóit.
  • Csendes tereket alakít ki.

A fentieket pedig mindenki számára tegye meg; ne emelje ki a neurodivergens munkavállalókat.

Biztosítson biztonságos, elnéző és rugalmas környezetet

A neurodiverz munkatársak hosszú távú foglalkoztatása azt jelenti, hogy az egész csapatot fel kell készíteni a másként gondolkodó emberek integrálására. Biztosítson képzést a tévhitek vagy előítéletek ellensúlyozására. Állítson fel támogató csoportokat és konzultáljon külső szakértővel, ha nem biztos abban, hogy milyen kiigazításokat kell végrehajtania. A végcél az, hogy mindenki biztonságban, megértve és megbecsülve érezze magát.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .