Sokan úgy tartják, hogy egy jó önéletrajz biztos útlevél egy jó álláshoz. De vajon mi szükséges egy jó önéletrajzhoz?  Kövesd ezt a négy lépést, hogy Tied legyen a legjobb CV.

Tartalmi elemek összegyűjtése

  1. Az önéletrajznak 4 fontos pontot kell tartalmaznia:
  • Személyes adatok (név, születési idő, lakhely, elérhetőségek)
  • Végzettség (időrendben visszafelé: képzés dátuma, intézmény megnevezése, végzettség)
  • Szakmai tapasztalat (időrendben visszafelé: dátum, cégnév, betöltött munkakör, legfőbb feladatok)
  • Egyéb jártasságok (nyelvtudás, vezetői engedély, hobbik)
  1. Formázás

A tartalmi elemek összegyűjtése után célszerű szövegszerkesztőbe gépelni azokat, majd átlátható szellős formázással kialakítani az önéletrajzunk arculatát. Figyeljünk rá, hogy egy féle betűtípus legyen, a formázás ne legyen túlcifrázva. Az átláthatóság érdekében a főbb kategóriákat kiemelhetjük tetszésünk szerint (akár félkövér betűtípussal vagy aláhúzással). Fontos, hogy maximum két féle „effektet” alkalmazzunk, mivel a túl sok szín használata, a túl sokféle kiemelés is zavaró lehet az értelmezésben. Ne színezzünk agyon, a kevesebb több. Törekedjünk a rövid, érthető egyszerűem megfogalmazott önéletrajzra. Maximum 1-2 oldalas legyen, jól áttekinthető felépített formában.

  1. Ellenőrzés

Miután megformáztuk az önéletrajzunkat, érdemes még egyszer átolvasni, átnézni, hogy minden adat megfelelően szerepel-e benne. Különösen figyeljünk az esetleges helyesírási hibákra. Ebben a szövegszerkesztő helyesírás ellenőrző funkciója is segítségünkre lehet.

  1. Fényképválasztás

Az első pillantás általában a fényképre vetül, ezért különösen fontos, hogy milyen fotót választunk önéletrajzunk elejére. Ajánlatos aktuális, előnyös arcképet választani magunkról, amivel jó benyomást kelthetünk. A képet ne kivágjuk valahonnan, hanem direkt portré fotót készítsünk. Öltözékünk legyen elegáns, rendezett és visszafogott.

Önéletrajzra fel!

Linka Melinda – Toborzási és Kiválasztási Tanácsadó- Adecco Magyarország

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .